پیامک بانک‌ها درباره حساب‌های راکد

    کد خبر :156466

با اجرایی‌شدن مصوبه تعیین‌تکلیف حساب‌های راکد در بانک‌ها از اول آذرماه سال‌جاری، برخی بانک‌ها اطلاع‌رسانی به مشتریان خود را از طریق ارسال پیامک آغاز کرده‌اند.

به‌گزارش  بازتاب به‌نقل از پژوهشکده پولی و بانکی، ۱۷مردادماه امسال شورای پول و اعتبار تعیین‌تکلیف حساب‌های راکد بانکی را تصویب و ابلاغ کرد. بانک‌مرکزی در مورد این مصوبه اعلام کرده بود: طی سالیان متمادی تعداد حساب‌های سپرده افتتاح‌شده نزد بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی با افزایش نامتعارفی مواجه شده است. در این میان، حجم قابل‌توجهی از این حساب‌ها به‌عللی چون کاهش ارزش در مانده موجودی ناشی از تورم و افزایش سطح عمومی قیمت‌ها، فراموشی صاحبان سپرده، فوت آنها، عدم‌اطلاع وراث و قائم‌‌مقام قانونی سپرده‌گذاران یا عدم‌شناسایی و مراجعه آنها، راکد و بدون تراکنش مانده است.

این موضوع، مشکلاتی از قبیل تحمیل هزینه‌های دفترداری و نگهداری اطلاعات و آمار این‌گونه حساب‌ها برای بانک‌ها و افزایش احتمال وقوع تخلفات و جرایم را در پی داشته است. البته این مساله در این مورد برخی از اقلام بدهی‌های بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی که تحت سرفصل بستانکاران موقت ثبت می‌شوند و بابت آنها قراردادی منعـقد نشده و یا اسناد و اوراق بهاداری تنظیم نشده نیز صدق می‌کند. علاوه بر این، حساب‌های راکد و غیرفعال همواره از چالش‌های فراروی نظام بانکی کشور در سال‌های متمادی بوده، لیکن تاکنون ضوابط و سازوکاری جامع در مورد چگونگی برخورد با این وجوه و حساب‌ها که تمامی ابعاد موضوع را به‌صورت جامع‌الاطراف مدنظر قرار دهد، وجود نداشته است.

از این رو، بانک مرکزی با توجه به اهمیت موضوع و با هدف صیانت از حقوق صاحبان وجوه، کاهش احتمال سوء‌استفاده‌ از این وجوه، ارتقای شفافیت‌های مالی بانک‌ها، ایجاد رویه‌ واحد حسابداری در ثبت و نگهداری این وجوه در بانک‌ها و امکان و بهبود قابلیت مقایسه ارقام مندرج در سرفصل حساب‌های موجود در بانک‌ها، ‌ دستورالعمل اجرایی شناسایی و تعیین‌تکلیف حساب‌های مطالبه‌نشده و مازاد ریالی را تدوین کرد. در عین حال، برای بانک‌ها نیز از روز اول آذرماه با ارسال پیامکی به مشتریان خود اعلام کرده‌اند: مشتری گرامی؛ در راستای دستور بانک مرکزی ج.ا.ا و با عنایت به عدم‌کارکرد حساب جنابعالی در بانک قرض‌الحسنه مهر ایران به‌مدت بیش از 2سال، ضرورت دارد به‌منظور بهره‌مندی از تسهیلات و خدمات جدید بانک، نسبت به فعال‌سازی حساب مذکور اقدام فرمایید. پیش از این، مدیرکل مقررات، مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی بانک مرکزی اعلام کرده بود: دستورالعمل بستن حساب‌های راکد در بانک‌ها از اول آذر اجرایی می‌شود. عبدالمهدی ارجمندنژاد افزود: مبلغ حساب‌های راکد در کل شبکه بانکی هشت‌هزار‌میلیارد ریال است که البته در برخی از بانک‌ها صفر و در برخی هم حساب‌های راکد زیاد است.

او ادامه داد: حساب راکد به حساب سپرده‌ای گفته می‌شود که نزد یکی از بانک‌ها یا موسسات حدود 2سال بدون گردش باقی مانده و مبلغ آن دو‌میلیون تومان یا کمتر است. مدیر کل مقررات، مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی بانک مرکزی گفت: خارج‌کردن این مبالغ از شبکه بانکی، خارج‌کردن آنها از بلاتکلیفی است، چون این وجوه منشأ پرسش‌های زیادی است و امکان بروز فساد یا ضایع‌شدن حقوق افراد یا پولشویی وجود دارد. این مقام مسئول در بانک‌مرکزی ادامه داد: بانک مرکزی با ابلاغ این دستورالعمل تلاش کرده علاوه بر اینکه حساب‌ها را از بلاتکلیفی خارج می‌کند، وحدت رویه‌ای نیز بین بانک‌ها برقرار کند. ارجمندنژاد افزود: نگهداری این حساب‌های راکد برای بانک‌ها هزینه دارد و بانک نمی‌داند این پول‌ها را تحت چه عناوینی باید نگهداری کند.

مدیرکل مقررات، مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی بانک مرکزی ادامه داد: این اقدام برای ارتقای شفافیت در بانک‌هاست که ۱۷مرداد در شورای پول و اعتبار تصویب و ۳۰مرداد به بانک‌ها ابلاغ شده و از اول آذر در بانک‌ها اجرایی می‌شود و هیچ‌مشکلی برای مردم ایجاد نمی‌کند. او افزود: طبق این دستورالعمل هر شعبه باید هر شش‌ماه یک‌بار حساب‌های سپرده راکد را گزارش دهد که شامل حساب سپرده قرض‌الحسنه پس‌انداز راکد با موجودی ۱۰‌هزار تومان، حساب قرض‌الحسنه جاری راکد با موجودی ۴۰‌هزار تومان و حساب سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت راکد با موجودی ۲۰‌هزار تومان است و بر اساس ضوابط در این دستورالعمل بانک‌ها موظفند بعد از شناسایی این حساب‌های راکد به صاحب حساب از طریق تلفن، پیامک یا… اطلاع دهند تا حساب‌های خود را تعیین تکلیف کند. ارجمندنژاد تاکید کرد: اگر فرد مورد نظر به بانک مراجعه نکند، وجوه او به سرفصل وجوه تعیین تکلیف نشده یا بلاتکلیف منتقل می‌شود.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید