جدیدترین اخبار
۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۳۶ اجتماعی کد خبر :14018

غذاهای دودی؛ خوشمزه اما پُرخطر و سرطانزا

خدیجه رحمانی متخصص تغذیه؛ در خصوص مصرف مواد غذایی دودی اظهار داشت: دودی کردن یکی از روش‌هایی است که برای ترکیبات غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد و مزایا و معایبی را به همراه دارد.

خدیجه رحمانی متخصص تغذیه؛ در خصوص مصرف مواد غذایی دودی اظهار داشت: دودی کردن یکی از روش‌هایی است که برای ترکیبات غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد و مزایا و معایبی را به همراه دارد.
وی افزود: از مزیت‌های دودی کردن می‌توان به افزایش طعم، خاصیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی مواد غذایی (البته در صورتیکه حرارت به داخل بافت غذا نفوذ کند) اشاره کرد، از سوی دیگر غذاهای دودی در مقایسه با سایر مواد غذایی حاوی چربی کمتری هستند.
این متخصص تغذیه با اشاره به مفید بودن فرآیند دودی کردن برای ماهی‌های پرچرب عنوان کرد: این فرآیند از اکسیداسیون چربی‌های ماهی جلوگیری می‌کند.
رحمانی افزود: برای فرآیند دودی کردن از حرارت زیاد استفاده می‌شود، در نتیجه این حرارت، گوشت‌های دودی آمین‌های حلقوی نامتجانس ایجاد می‌کنند که از ترکیبات سرطان‌زا محسوب می‌شوند و در مطالعات حیوانی نیز سرطان‌زایی این مواد به اثبات رسیده است.
وی تاکید کرد: طبق بررسی‌های صورت گرفته اگر مواد غذایی قبل از اینکه دودی شوند توسط وسایل مختلفی تُرد شده باشند، ترکیبات سرطان‌زای کمتری تولید می‌کنند.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه گوشت‌های دودی هیدروکربن‌های چند حلقه‌ای آروماتیک (آلی) پدید می‌آورند، تصریح کرد: این هیدروکربن‌ها مانند “بنزوپیرن” که ناشی از سوختن چوب بوده موادی سمی و سرطان زا به شمار می‌آیند.
رحمانی اظهار داشت: مطالعات اپیدمولوژیک متعددی در مورد انسان‌ها نشان داده که ارتباط مستقیمی بین مصرف گوشت‌های دودی و خطر ابتلا به سرطان پروستات، کولورکتال و پانکراس وجود دارد. همچنین گوشت‌ها اغلب دارای بار میکروبی بوده که باید این آلودگی توسط حرارت از بین برود؛ بنابراین در صورتیکه حرارت کافی به بافت مواد غذایی نرسد، مشاهده شده که باکتری هایی از قبیل: “اشرشیاکلی” و “لیستریا” در آن‌ها وجود دارند.
وی عنوان کرد: انجمن سرطان آمریکا اثبات کرده که مصرف مداوم گوشت‌های دودی سبب افزایش سرطان معده می‌شود. به طور کلی مواد غذایی دودی حاوی نمک بوده که این امر افزایش ابتلا به بیماری‌هایی مانند فشارخون، اختلالات قلبی و عروقی و کلیوی را به همراه دارد. همچنین طبق گفته محققین دانشگاه هاروارد مصرف زیاد گوشت‌های فرآوری شده دودی مانند سوسیس و کالباس خطر بروز بیماری‌هایی مانند سکته و دیابت نوع ۲ را افزایش می‌دهد.
این متخصص تغذیه افزود: بررسی‌های آماری نشان می‌دهد که مصرف مداوم سوسیس و کالباس دودی شده احتمال ابتلا به دیابت را ۱۹ درصد و اختلالات قلبی و عروقی را ۴۲ درصد بیشتر می‌کند. همچنین زنانی که بیش از یک بار در هفته ازگوشت‌های فرآوری شده دودی استفاده کرده‌اند، خطر بروز سرطان سینه در آن‌ها ۴۷ درصد افزایش پیدا کرده است.
رحمانی توصیه کرد: با توجه به اثرات مضری که فرآیند دودی کردن دارد، افراد در معرض خطر و کسانی که سابقه ژنتیکی ابتلا به بیماری هایی مانند اختلالات قلبی و عروقی و سرطان را دارند باید از مصرف مواد غذایی دودی اجتناب همچنین سایر اشخاص نیز از استفاده دائمی این غذا‌ها خودداری کنند.
وی یادآور شد: در فرآیند دودی کردن نباید بافت مواد غذایی آسیب زیادی ببیند، همچنین دود حاصل از اشتعال مواد سوختنی مانند چوب گاز مونوکسیدکربن تولید می‌کند که سمی است، بنابراین باید این فرآیند در فضای باز انجام شود. به تازگی برخی از نان و پنیر و در برخی از کشور‌ها نوشابه‌ها نیز به منظور داشتن طعم بهتر دودی می‌شوند. ولی ماهی و گوشت‌ها بیشترین محصولات پروتئینی هستند که در فرآیند دودی کردن به کار برده می‌شوند.

 

وبگردی

روی خط خبر

  • گزارش زنگنه از وضعیت نفت و گاز در کمیسیون انرژی/ اکتشاف نفت نسبت به تولید کاهش یافته است
  • بخشنامه جدید واردات / عدم امکان ترخیص برخی خودروها
  • دیدار در بروکسل علیه تهران!
  • رهبر انقلاب: همکاری سعودی‌ها با اسرائیل قطعا خیانت است /فلسطین با توطئه سکوت نادیده گرفته می شود
  • منطقی نیست ایران از برنامه موشکی خود دست بکشد
  • لاوروف و ظریف درباره برجام، سوریه و دریای‌خزر گفتگو کردند
  • شل سهام خود در میدان نفتی عراق را به ژاپن واگذار می کند
  • وزارت نفت: سانچی و شرکت نفتکش متعلق به وزارت کار است
  • حمله رضا عطاران به ماشین سفیر ایران/عکس
  • هشدار اف‌بی‌آی به کوشنر درباره دوستی با تاجر زن چینی – آمریکایی
  • وجدان کاری اجازه فرار به دریانوردان سانچی نمی داد / خدمه باید می ماندند تا از گسترش آتش جلوگیری کنند
  • آسوشیتدپرس: آلمان به دنبال جاسوس‌های ایران است
  • ادعای الاخبار: سفر سردار سلیمانی به بغداد قبل از انتخابات مهم عراق / ایران، العبادی، حشد شعبی و حکیم را سوار «کشتی نوح» کرد
  • سخنگوی وزارتخارجه: تا برگزاری جام‌جهانی ۲۰۱۸ لغو روادید با روسیه محقق نمی‌شود/ سفر محمود عباس به ایران گمانه زنی و خبرسازی است
  • راه‌اندازی پایانه جدید تاکسی در میدان آزادی
  • آلمان: برخورداری از مزایای اقتصادی توافق هسته‌ای حق ایران است
  • اولین مانور سیاسی مخالفان بارزانی و تکاپوی احزاب حاکم
  • نقشه آمریکا و خشم اردوغان
  • عیسی کلانتری: حق هوای پاک بر حق هسته‌ای تقدم دارد
  • یارانه نقدی دی امشب واریز می‌شود
  • بازگشت به کار بازنشسته میلیاردی به بانک مرکزی
  • مقام آمریکایی: پنتاگون اولویتش را مقابله با نفوذ ایران در سوریه قرار داده است
  • اکسید گوگرد موجود در دود نیروگاه مفتح فراتر از حد مجاز است
  • پرستاران همچنان در انتظار اجرای قانون “تعرفه‌گذاری”/ تاخیر ۱۰ ماهه در پرداخت کارانه‌های پرستاری
  • سردار باقری: ایران سردمدار نجات مردم منطقه از یوغ استکبار است
  • “صدای مهیب شنیده‌شده در کرمانشاه ارتباطی به نیروهای مسلح ندارد”
  • اتحادیه اروپا: بریتانیا هنوز هم می‌تواند عضوی از اتحادیه باقی بماند
  • استانداری خراسان رضوی: معاندان نظام قصد داشتند اعتراضات را به دهه فجر بکشانند/ دستگیرشدگان با هر سه جناح مخالف بودند
  • قیمت تویوتا پریوس در ایران توسط شرکت ایرتویا افزایش یافت
  • اجرای سراج با آرزوی سلامتی برای شجریان